Thursday 18 May 2017

Tao Kae Noi Halal Haram Forex


Tao Kae Noi, Halal atau Haram. Siapa yang tidak mengetahui cemilan ini Cemilan rumput laut yang berasal dari Thailand ini terkenal karena kisah dari pembuatnya Top Ittipat yang sukses dalam umur yang masih sangat muda. Rasanya beraneka ragam, mulai dari yang biasa sampai pedas. Namun, apakah cemilan ini haram atau halal Salah satu pengguna kaskus mengatakan, buat yg muslim yg suka makan Nori produksi Tao Kae Noi hati2 produk yg baru sudah tidak ada Etikett Halalnya lagi. Dulu ada etikett halalnya gw curiga karena dlm produk itu ada E631. Bahan ini bisa halal atau tidak karena E631 itu didapat dari Daging als Ikan, nah kalau dagingnya tidak halal jelas E631 dlm Tao Kae Noi itu jadi tidak Halal, krn itu gak ada Etikett halalnya dulu2 Tao Kae Noi ada stempel Halalnya, tp skrng tidak ada dan Bahkan stempel halalnya di tutup kertas Seperti Yang Dikutip Dari Forum Kaskus. Menurutnya dahulu sempat ada label Halal pada kemasan cemilan tersebut, namun sekarang sudah tidak ada lagi. Bahkan pernah Etikett halalnya sengaja ditutupi kertas. Di dalam komposisi pembuatan cemilan tersebut, terdapat kode E631 yang diduga penyebab cemilan tersebut diharamkan. Nah sobat, jangan lupa untuk memeriksa cemilan yang und ein beli apakah ada etikett halalnya atau tidak. Postingan ini sengaja dibuat untuk menimbulkan sifat ke hati-hatian dalam membeli cemilan. Über den AutorAssalamualaikum w. b.t, Saudara Saudari Yang Dirahmati Allah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ingin memaklumkan kepada masyarakat berhubung maklumat yang telah disebarkan secara meluas khasnya melalui medien sosial berhubung kod E yang dikaitkan mempunyai lemak babi. Untuk makluman, KOD E ialah kod untuk bahan tambah (aditif) dan ianya selalu digunakan pada label makanan di negara Kesatuan Eropah. Bahan aditif ialah bahan yang selamat dimakan dan ditambah secara sengaja ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, pemprosesan, penyediaan dan pembungkusan makanan. Skim penomboran ini mengikut Sistem penomboran Antarabangsa (Internationales Nummerierungssystem INS) yang telah ditentukan oleh Jawatankuasa Codex Alimentarius. Ia adalah koleksi pelbagai standard, kod praktis, panduan antarabangsa yang diiktiraf berkaitan dengan makanan, pemprosesan makanan dan keselamatan makanan bertujuan untuk menjaga kesihatan manusia dan memastikan kod perdagangan yang beretika dijalankan. Bagi Kesatuan Eropah, Kod E ini adalah merujuk kepada aditif yang boleh dimakan kerana hanya sebahagian daripada bahan aditif yang dibenar untuk digunakan Nombor E juga digunakan pada Etikett pemakanan di Australien, Neuseeland, Amerika Utara, Terutama Kanada dan Israel. PengawalAsid E400 - E399 - PengawalAsid E400 - E399 - PengawalAsid E400 - E499 - PengawalAsid E400 - E499 - Pemekat - Pelembap - Penstabil - Emulgator E500 - E599 - Garam - Regulator Asid - AgenPenghalangKerak E600 - E699 - PenambahPerisa E900 - E999 - Pemanis - Bahan-Bahan Lain E1000- E1999 - Bahan Kimia Tambahan Tidak Semi Nombor E Yang Digunakan Untuk Membran Sesuatu Produk Makanan Berasaskan Dari Sumber Yang Haram. Bahan-bahan aditif ini boleh bersumberkan tumbuhan, sintetik, mikrob, semulajadi, kimia dan haiwan. Contoh Nombor E yang paling kerap ditanya oleh orang ramai adalah E471. Ia adalah sejenis pengemulsi iaitu mono dan digliserida. Sumbernya adalah dari lemak sintetik yang terhasil dari gliserol dan asid lemak semulajadi terutamanya dalam tumbuhan (contohnya minyak kelapa sawit) atau lemak haiwan. Ramuan ini secara umumnya ialah sebatian pelbagai bahan dengan kandungannya hampir sama dengan lemak semulajadi yang boleh dihadam. Dalam memastikan sumber yang kita makan adalah terjamin, masyarakat harus peka mengenai jenis aditif makanan dan tahap kandungan yang dibenarkan untuk digunakan dalam sesuatu produk makanan. Pihak industri makanan dan barang gunaan pula bertanggungjawab untuk mengenal pasti status sumber aditif makanan yang digunakan supaya tidak akan menimbulkan keraguan kepada para pengguna Islam. Manakala Bahagian Hab Halal, Jakim akan memastikan syarikat yang memohon sijil halal wajib mengishtihar kesemua ramuan termasuk aditif makanan yang digunakan beserta dokumen yang kukuh (seperti sijil halal yang diiktiraf dan analisis makmal). Sehubungan itu, sekiranya produk tersebut merupakan produkt tempatan dan mendapat sijil Pengesahan Halal Malaysia, maka ia boleh digunakan tanpa war - war sekalipun mempunyai kod E-kod. Tetapi sekiranya produkt tersebut bukan produk tempatan serta tidak mendapat sijil pengesahan halal Malaysia walaupun menggunakan e-kod yang sama, pengguna dinasihatkan agar berhati-hati dalam memilih produk tersebut. Sekian dimaklumkan, terima kasih 8220BERKHIDMAT UNTUK NEGARA8221 8216Saya Yang Menurut Perintah8217 DATO8217 HAJI OTHMAN MUSTAPHA Ketua Pengarah JAKIM Wallahualam

No comments:

Post a Comment